3056PD
ROTTERDAM
tel. 010-2519899

Aanhaken of afhaken

Deze zaterdag gaan we op weg naar Nieuw Terbregge, waar we het gaan opnemen tegen Sparta AV JO15-1. De wedstrijd van vorige week tegen Quick Boys leverde dan uiteindelijke geen punten op, maar bood wel veel aanknopingspunten om verder op te borduren, zeker de eerste helft hebben de jongens  daar een goede teamprestatie geleverd. Aanknopingspunten die we vandaag écht nodig hebben, want Sparta staat 1 plekje onder ons en in de strijd voor lijfsbehoud moeten we proberen Sparta onder ons te houden. Dan kunnen we ook blijven aanhaken bij de ploegen uit de middenmoot. Het belang van deze wedstrijd is dus groot!

De wedstrijd begint en het is even aftasten. Wat meteen opvalt is dat Sparta de bal achterin soepel laat rondgaan. Daarnaast zoeken ze vrij snel diepte en het eerste gevaar ontstaat ook uit een diepe cross bal. David kan ingrijpen en Sparta krijgt de eerste corner die verder niet voor gevaar zorgt. De eerste 5 a 10 minuten gebeurt er nog weinig voor de doelen, maar net als je dat denkt krijgt Sparta de eerste echte grote kans en weten zie die ook direct te benutten. De Sparta aanvaller wordt niet aangepakt binnen de 16 meter en kan hard en hoog uithalen, Julian is kansloos op dat harde schot, 1-0.
Direct na de aftrap proberen we het zelf met een dieptebal, maar die komt niet uit de verf en kan worden verdedigd. Vervolgens een grote fout in onze opbouw, de Sparta spits onderschept en knalt de bal hard op lat. Daar komen we goed weg. Sparta is veel feller en toont veel meer inzet, wij daarentegen lijken onze wedstrijdmentaliteit achter te hebben gelaten op de ARC parkeerplaats. Sparta krijgt meerdere grote kansen en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze de voorsprong snel weten uit te bouwen. Binnen een paar minuten weten ze twee keer te scoren, eerst ploft er een kopbal met een boogje in de lange hoek achter Julian, vervolgens wordt er uit een corner gescoord. Zo staat er na een goed kwartier al een 3-0 achterstand op het scorebord en zijn we zelf nog niet vaak op de helft van Sparta geweest.

IMG_4618.jpgEr wordt al vroeg ingegrepen en de 2 overgebleven wissels Bas en Alano (Tom is in de warming-up geblesseerd afgehaakt en Milo is ook geblesseerd) komen al in het veld voor Masoed en Tijn. Prompt komen we nu wel wat meer op de Sparta helft en zorgen we voor de eerste gevaarlijke momenten.  Yannick mag aanleggen voor een vrije trap vanaf de linkerkant, de Sparta keeper zit mis, maar helaas weet niemand dat laatste zetje te geven. De wissels lijken iets te helpen, voor het oog ontstaat er een wat meer gelijkmatige wedstrijd, al moet gezegd worden dat Sparta veel makkelijker voetbalt. In de 25ste minuut krijgt David een vrije trap rond de middenlijn, snel meegeven op Oscar die kan voorgeven. Uit de voorzet weet Yannick de bal binnen te glijden voor de 3-1.
Een volgende kans dienst zich daarna aan als Yannick een goeie actie heeft en voor kan geven op Mike, die mist net de controle waardoor de kans verloren gaat. Sparta probeert nog wat in de laatste minuten van de eerste helft, maar dit keer weten we ons doel nog schoon te houden waardoor de ruststand halen met de 3-1 achterstand.

IMG_4666.jpgNa de rust een schepje er bovenop zou je denken er zal toch wel motivatie genoeg zijn. Maar we zijn nog geen 3 minuten bezig of Sparta heeft er al weer eentje in liggen waardoor alle goede voornemens alweer door het putje spoelen. De Sparta spits kapt onze linkerkant van de verdediging voor het oog wel heel simpel uit naar binnen en kan de bal in de lange hoek schieten. Voor zover dat nog niet was gebeurd, gaan de koppies steeds verder naar beneden hangen en is er geen geloof meer in een goede afloop. Julian kan nog een paar schoten onschadelijk maken, maar na een splijtende steekpass door het centrum is hij kansloos in de 1 op 1 en schiet Sparta de 5-1 binnen. De 6-1 volgt na een fout in de opbouw, als Timo wil corrigeren ziet de scheidsrechter een overtreding en gaat de bal op de stip. De gegeven penalty wordt beheerst binnen geschoten. Zelf komen we niet verder dan wat speldenprikjes. Ad weet zijn hoofd tegen een corner te zetten maar de kopbal heeft te weinig kracht en is een makkelijke prooi voor de keeper. Yannick mag nog aanleggen voor een vrije trap maar ook die is voor de keeper.

Zo eindigt deze wedstrijd in een ontluisterende 6-1 nederlaag en zijn de verwachtingen die er na vorige week waren in het geheel niet uitgekomen wat voor iedereen een teleurstelling moet zijn. Inzet, beleving, teamgeest, voetbalintelligentie en kwaliteit, op alle vlakken van het voetbal zijn we vandaag afgetroefd door  Sparta en zelfs door de ondergrens gezakt.  Een Sparta overigens, dat wél echt goed voetbal liet zien, maar goed als je veel tijd krijgt is het natuurlijk ook makkelijker om goed te voetballen. Duidelijk is wel dat het voor lijfsbehoud de komende wedstrijden veel beter moet en dat begint met 100% inzet, beleving en teamgeest. Want op de manier van vandaag gaan we geen wedstrijd meer winnen.