Historie - svARC

Historie

Sv ARC, opgericht op 22 februari 1927, speelt meer dan 96 jaar een rol van betekenis in het amateurvoetbal in Alphen aan den Rijn. Aanvankelijk ziet de vereniging zich nog overvleugeld door de voetbalvereniging Alphen, maar inmiddels is ARC al jaren de grootste voetbalclub in Alphen aan den Rijn. 

Schooljongens richten ARC op                                                                                                                                                                           We schrijven dinsdag 22 februari 1927. In gebouw Concordia in de Concordiastraat in Alphen aan den Rijn zijn enkele tientallen schooljongens van de christelijke HBS en MULO verzameld en enkele wat oudere heren. We zijn getuige van de oprichtingsvergadering van Sportvereniging Alphense Racing Club. Die club is een feit als de door de jongens als voorzitter aangezochte negentien jarige Daan van Lokhorst aan het eind van de avond de vergadering sluit SV ARC biedt in de eerste jaren van haar bestaan vooral gereformeerde jongens niet alleen de gelegenheid om in clubverband tegen een balletje te trappen. De club kent in de beginjaren ook nog een atletiekpoot. Overigens gaat de atletiekafdeling nog voor de Tweede Wereldoorlog samen met de atletiekafdelingen van andere plaatselijke voetbalclubs op in de atletiekvereniging AAV'36. Het eerste jaar komen de voetballers van ARC nog uit in een zogenaamde wilde competitie. Daarna speelt de club in de reguliere competitie. In die eerste jaren rijgen de kampioenschappen zich aaneen, in weerwil van de primitieve accommodatie aan de Steenstraat. In een hok, zonder licht, moeten beide elftallen zich omkleden. Voor de scheidsrechter dient een diepe kast als kleedruimte. Wie dorst heeft, is aangewezen op slechts een kraan waaruit na afloop ook het koude water stroomt om de wasbak te vullen om zich het zweet van het lijf te poetsen.

Naoorlogse groei
In het begin van de Tweede Wereldoorlog verlaat ARC de Leidsche Voetbalbond om over te stappen naar de KNVB, maar uiteindelijk verdwijnt elke lust om te voetballen. Dertien leden houden de club in leven. Na de oorlog komen vele oud-leden weer terug en in 1946 meldt zich het honderdste lid. Dan staat ook spoedig de eerste verhuizing voor de deur, want de KNVB stelt vast dat de accommodatie aan de Steenstraat niet meer aan de vereisten voldoet. In 1952 wordt het 25-jarig bestaan opgeluisterd met de ingebruikname van het nieuwe complex aan de Nieuwe Sloot.?Sportief gaat het de vereniging ook voor de wind. In 1956 is ARC de eerste club in Nederland die zich tweedeklasser mag noemen. In 1958 grijpt de vereniging in de finale tegen Genemuiden nog naast de KNVB-beker (landelijk) maar in het jaar erop verdwijnt dat kleinood voorgoed in de prijzenkast van de Racing als opnieuw Genemuiden dan wel verslagen wordt. ARC mag de beker houden, omdat de KNVB het seizoen erop een nieuwe aanschaft.

Weer verhuizen
Sportief volgen jaren van ups and downs, maar het ledental groeit gestaag. In 1962 wordt het 400e lid begroet. Nieuwe Sloot wordt te krap (en te slecht), zodat de tweede verhuizing, nu naar de Bijlen zich aandient. In 1970 is die verhuizing een feit. Een eigen clubhuis, het Racing Home, en al snel lichtmasten rond het hoofdveld maken de ambities van de vereniging duidelijk. Helaas gaat het de club sportief gezien niet voor de wind in die jaren. Dat doet echter geen afbreuk aan de toeloop naar ARC en bij het 50-jarig jubileum is duidelijk dat een derde verhuizing in de geschiedenis van de club onontkoombaar is. In 1983 vindt die verhuizing zijn beslag en betrekt ARC het huidige sportcomplex Zegersloot met dan nog vijf speelvelden (inmiddels acht, waarvan twee (kunstgrasvelden) ook als trainingsveld bruikbaar zijn) en twee trainingsvelden. Met een wedstrijd tegen Ajax (0-4) wordt het complex officieel in gebruik genomen en begint de Racing aan een glorieperiode.

Nationale toppers
In de jaren op Zegersloot wordt gespeeld tegen nationale toppers (Ajax, Feyenoord en PSV), buitenlandse clubs (Southampton) en als hoogtepunt in de clubgeschiedenis in 1990 tegen het Nederlands Elftal met bijna 10.000 toeschouwers! Vier jaar eerder, in 1986, heeft de Racing dan al de nationale zaterdagamateurtop bereikt. Op dat podium, toen nog de eerste klasse, inmiddels al weer een aantal jaren de hoofdklasse, is de club tot het seizoen 2001-2002 actief geweest, al scheelt het een aantal malen maar weinig. In het jubileumjaar 2002 verspeelt de Racing pas op de slotdag die plaats in de hoofdklasse. De afwezigheid in de hoofdklasse zal slechts 1 seizoen duren want via een kampioenschap van de eerste klasse wordt in 2003-2004 weer opgetreden in de hoofdklasse. Daartegenover staat echter ook een kampioenschap, in 1998, in wat velen noemen de eredivisie van het zaterdagvoetbal, de hoofdklasse A. De club grijpt maar nipt naast het landskampioenschap van de zaterdagamateurs. Dat alles heeft ook tot gevolg dat leden blijven toestromen, tot ver over de 1200 in 2003. In 2005 staat de ledenteller op 1400. Helaas heeft ARC aan het eind van het seizoen 2005-2006 opnieuw moeten buigen voor het degradatiespook en heeft een stapje terug moeten doen naar de eerste klasse. Maar via de nacompetitie in het seizoen 2007-2008 wordt op 17 mei 2008 de nummer 12 van de Hoofdklasse B, VVOG in Werkendam met 1-3 teruggewezen en wordt opnieuw de Hoofdklasse-status heroverd. Na een lang seizoen waarin maar liefst vijf beslissingswedstrijden gespeeld moesten worden, promoveerde ARC naar de in het seizoen 2010-2011 opgerichte Topklasse. Na twee seizoenen op het hoogste niveau van de zaterdagamateurs degradeerde ARC naar Hoofdklasse, waarna ARC in het seizoen na een verloren beslissingswedstrijd bij FC Hilversum tegen Volendam degradeerde naar de 1e klasse. Sinds het seizoen 2019/2020 speelt ARC weer in de hoofdklasse.

Dames en Meisjes
In de geschiedenis van ARC dient overigens te worden vermeld dat voetballen bij ARC niet alleen een zaak is van jongens en mannen, maar ook van meisjes en met ingang van het seizoen 2004-2005 voor het eerst, van dames. Tussen de jongens voetballende meisjes komen bij de jongste lichtingen eind jaren tachtig, begin jaren negentig sporadisch voor. Tot een paar meisjes het plaatselijke schoolvoetbaltoernooi aangrijpen om ARC eens stevig te promoten als voetbalclub, dient zich zowaar een heel meisjesteam aan. Aanvankelijk komt dat uit in de jongenscompetitie, maar al gauw wordt de meisjescompetitie opgezocht. Veel van de pioniersters van toen hebben intussen de schoenen aan de wilgen gehangen. Een aantal spelen er nog in het zaalvoetbalteam dat sinds het seizoen 2015-2016 aan een competitie deelneemt. De meisjes- en vrouwenafdeling van ARC bloeit enorm en groeit nog steeds. Sinds het seizoen 2019/2020 zijn er ook een drietal damesteams actief in de 7 tegen 7 35+ competitie.

Veteranen Voetbal
In het seizoen 2014-2015 kwam ARC voor het eerst in haar historie uit met een Veteranen team 35+. Sinds het seizoen 2023/2024 is er ook een 45+ team die deelneemt aan de competitie. Ook doen er namens ARC regelmatig teams mee aan een 7 tegen 7 competitie in de regio. Sinds het seizoen 2019/2020 is er bij ARC ook Walking Football mogelijk.

Het fotoalbum geeft een mooi beeld van ARC vanaf het moment van oprichting. Binnenkort komt er meer historische informatie op deze website te staan.

Zaalvoetbal
Ook het zaalvoetbal is binnen ARC mogelijk. Er zijn in het seizoen 2023/2024 2 teams actief in de KNVB competitie.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

  • OPGERICHT IN 1927
  • 1983 LEDEN
  • 125  TEAMS
  •  NL34RABO0301629188

Sv ARC
Sportpark Zegersloot
Olympiaweg 6
2406 LG Alphen aan den Rijn