Alphense Boys

4e Divisie A

18 november 2023 14:30

D. Smit

ARC heeft zaterdagmiddag in een prachtige ambiance de eerste derby tegen Alphense Boys ooit met 1-0 gewonnen.
Nadat de rookwolken, ontstaan door het afsteken van vuurwerk, rookpotten en fakkels, opgetrokken waren begonnen ARC en Alphense Boys aan het duel dat de gemoederen de hele week al bezighield. Alphense Boys speelde het 5-3-2 en systeem en daar tegenover de 4-3-3 opstelling van ARC. De eerste helft was weinig verheffend. De ruim 1000 toeschouwers werden niet echt warm van het spel. Het was duidelijk dat Alphense Boys loerde op de counter.  In de 10e minuut was daar de eerste counter. Op links kwam Alphense Boys door in de afwerking waren de voorwaartsen van de rood/witten niet precies genoeg. ARC slaagde er in die eerste helft maar zelden in om echt gevaarlijk te worden. Wel waren ze het dichtst bij de voorsprong. Een voorzet van Niek Ossevoort vanaf links werd door Boyd Baatje op de lat gekopt. Met een 0-0 ruststand zochten de beide partijen de droogte van de kleedkamer op.

In de tweede helft twee wissels bij ARC. Luuk Samsom en Arjan Ouwendijk waren achtergebleven in de kleedkamer en daarvoor verschenen Tjerk Ligtvoet en Milan Kuijper in het elftal. Het bracht direct meer energie in het team van Mark Evers. Minuut 55 was het breekpunt in de wedstrijd. Nadat de prima acterende doelman Furtak een schot van Yassin Kaabouni onschadelijk had gemaakt nam diezelfde Kaabouni de door hem verdiende hoekschop. Het was Lars IJzendoorn die inkopte. De bal ging langs doelman Furtak en op de lijn keerde Luca Janszen de bal. Dit deed hij in de ogen van scheidsrechter Dennis Smit met de hand. De bal ging op de stip en Janszen kon met rood vertrekken. De toegekende penalty werd feilloos door Boyd Baatje in een doelpunt omgezet. Een minuut na de goal wederom een aanval van ARC. Yassin Kaabouni werd de diepte ingestuurd en met zijn voorzet ‘op maat’ bereikte hij Boyd Baatje die wederom het net vond. De vlag ging echter omhoog voor buitenspel en het doelpunt ging niet door. Deze twee momenten schreeuwden om een ‘VAR beslissing’. Die is er echter natuurlijk niet en dus zullen de beelden van Studio Alphen die maandag te zien zijn uitsluitsel gaan geven.
Hierna was het vooral ARC dat de klok sloeg en het ging koortsachtig op zoek naar een tweede bevrijdende treffer. Er kwamen zeker kansen. Het was echter steeds doelman Furtak die schoten van Yassin Kaabouni en inzetten van Boyd Baatje bij voorzetten van de prima spelende Kaabouni uit zijn doel hield. Ook Kenno Kleijn, ingevallen voor Niek Ossevoort, was met de halve omhaal dicht bij een treffer. ARC speelde in die tweede helft een gedegen spel en gaf niets weg. Het was voor doelman Niels de Vogel een zeer rustige middag.

Na 94 minuten blies scheidsrechter Smit voor het eindsignaal en vierde ARC eerst op het veld, later in de kleedkamer en daarna in het clubhuis de winst in de allereerste dorpsderby uit de geschiedenis. “Die gaat nooit meer uit de geschiedenisboeken,” zei bestuurslid Technische zaken Jelle Koolstra van ARC na afloop. Ook trainer Mark Evers was blij met de winst. Mark:” Er was bij opkomen veld een heerlijke sfeer. Die sfeer gaven wij een matig vervolg in de 1ste helft. Weinig initiatief aan de bal en niet agressief genoeg in het vooruit verdedigen van onze kant tegen een zeer defensieve tegenstander. Beide ploegen kwamen een keer goed weg. Na de rust een totaal ander spelbeeld. Een dominant ARC, dat dik verdiend 3 punten pakt. Uitslag had hoger moeten uitvallen, maar goed, 3 punten zijn 3 punten! Nu iedereen nog accepteren dat we het met zijn allen moeten doen en als ons dat gaat lukken kunnen er nog hele mooie dingen ontstaan dit seizoen.”

Al drie overwinningen op rij voor ARC en een goede start in de 2e periode. Dinsdag de 2e ronde voor de beker om 20.30 uur op Zegersloot tegen RVVH en zaterdag om 18.00 uur(!!) de uitwedstrijd tegen Hoogland en in die wedstrijden wil ARC de opwaartse lijn voortzetten.