Compagnons in lief en leed

21 februari 2020 22:45

Nick Bouman

Als ik 's avonds en op zaterdag naar ARC fiets rijd ik soms vanaf mijn huis op het pleintje de Concordiastraat in. Na een meter op 50 staat daat gebouw Concordia, de plek waar vandaag precies 93 jaar geleden de 'Heeren' D.B. van Lokhorst, C. van Leeuwen, G. Schreuder, H. Vooys en P. Koren samen kwamen. Met toestemming van het H.B.S bestuur, de school waar zij leerlingen van waren, werd tijdens een vergadering ARC opgericht. "Een wonderlijke geboorte, maar geen mis-geboorte" zijn de woorden die de eerste voorzitter Daan van Lokhorst later in het toenmalige clubblad 'De ARCer' schreef. Het waren hele ware woorden.

De afgelopen week speurde ik op internet naar belangwekkende gebeurtenissen van die 22e februari in 1927. Het was die dinsdag fris winterweer. De gemiddelde temperatuur kwam tot 4,4 graden. In Ameika kwam Guy Ritchie ter wereld. Hij zou uitgroeien tot een bekend zanger en ook de Filipijnse schaker en 1e FIDE-president Florenio Camponames zag het levenslicht. Geen echt opmerkelijke zaken dus.

In die tijd had Alphen nog geen bioscoop. Daarvoor moest je naar Leiden en in het Leidsch Dagblad van die 22e februari was te lezen dat in het Leidse etablissement 'Casino' de prachtfilm 'Compagnons in lief en leed' te zien was. In plaats van ARC op te richten hadden de jongemannen ook naar deze film kunnen gaan. ARC oprichten was natuurlijk verreweg de beste optie en met die oprichting waren zij als allereerste bestuur eigenlijk de verpersoonlijking van de titel van de film die in Leiden draaide.

In de 93 jaar dat ARC bestaat is er heel veel gebeurd. Er zijn kampioenschappen gevierd, maar er werd ook gedegradeerd. Er waren perioden van grote bloei en momenten dat de vereniging wankelde. Als vereniging met een Christelijke oorsprong waren er dus, om maar eens Bijbels te blijven, 'vette en magere jaren'. Niets menselijks was en is ARC vreemd en dat is misschien wel het mooie van onze vereniging.

Op vele avonden en zaterdagen is en wordt bij ARC die prachtige voetbalsport bedreven. En op al die momenten zijn verhalen geboren. Sommingen ebben snel weg, maar velen zijn voor het leven in je geheugen gegrift. In clubbladen en jubileumnummers kwam ik teksten tegen als 'Een van de sterkste clubs', 'minachting', 'taaie volharding' , 'bedenkelijk verschijnsel', 'eindelijk de titel' , 'we did it' en 'lief en leed'.

En juist die laatste twee woorden, die al terugkwamen in die filmtitel uit 1927 zijn zo kenmerkend voor onze club. Als je mensen vraagt ARC te karakteriseren hoor je woorden als warm, familie, betrokken en gezellig. Met al die leden en supporters zijn we ook allemaal compagnons van elkaar in de kleuren rood en zwart. We vieren met elkaar en wanneer er leed of verdriet is dan staan we als ARCers om elkaar heen. Daar zijn we goed in. Dat weet ik na meer dan 50 jaar lidmaatschap maar al te goed. Laten we dat als 93 jarige club die jong van geest is, ook in de toekomst zo houden en uit blijven stralen. Dan mogen we met recht trots op onze club zijn en blijven.

Iedereen die ARC een warm hart toedraagt: gefeliciteerd met ONZE verjaardag en nog vele jaren!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

  • OPGERICHT IN 1927
  • 1802 LEDEN
  • 104  TEAMS
  • Lid worden? Klik hier
  •  NL34RABO0301629188

Sv ARC
Sportpark Zegersloot
Olympiaweg 6
2406 LG Alphen aan den Rijn