ARC laat kansen onbenut en verliest onnodig van Ajax

Ajax am

4e Divisie A

6 april 2024 14:30

R.C.P van der Werff

ARC verloor met 2-1 van Ajax en dat is geen onlogische uitslag tegen de vermoedelijke aanstaande kampioen. Maar nodig was de nederlaag beslist niet.

Sterker nog, thuisploeg ARC had al in de eerste helft ruim afstand van de lijstaanvoerder kunnen nemen. De Racing-spelers toonden namelijk geen enkel ontzag  voor de tegenstanders in het  Ajax-shirt. Dat was ook niet echt nodig, want dat op deze warme lentedag een kampioensploeg aan het werk was bleek nergens uit. De bezoekers kwamen in de eerste helft niet verder dan een enkele serieuze mogelijkheid, maar van het schot van Jordi Bitter werd doelman Niels de Vogel niet echt nerveus. Aan de overkant kreeg de thuisploeg door brutaal aanvalsspel drie stevige scoringskansen. Matt Veerhuis was de eerste die de score kon openbreken, maar zijn inzet  bleef via de binnenkant van de paal uit het doel van Virgil Deen. Ook bij een volgende mogelijkheid lukte het hem niet om doel te treffen. De wind stond voor hem niet in de goede richting en de bal rolde uit een enigszins mislukt schot voorlangs. Het zat Boyd Baatje vervolgens ook niet mee, want in kansrijke positie werd het schot dat hij in gedachten had niet meer dan een rollertje. Op slag van rust leek Ajax volkomen tegen de verhouding in op 0-1 te komen. Uit een verre trap kwam Tristan Buis opeens vrij voor Niels de Vogel te staan, maar hij was zo vriendelijk om ongecontroleerd ver naast en hoog over te schieten. En zo stond het halverwege nog steeds 0-0 en daar waren de mannen in Amsterdamse dienst niet echt ongelukkig mee.
Echt opwindend was de partij tot het rustsignaal bepaald niet geweest, maar het meeste spektakel vond plaats in de rustpauze. De sproei-installatie werd door de wind behoorlijk dol en zorgde er voor dat de vele terrasklanten met een doorweekt pak dekking moesten zoeken.

De tweede helft was rommelig. ARC trachtte er af en toe op snelheid door te komen, maar een juiste voorzet kwam er zelden uit. Zelfs de diverse hoekschoppen zorgden voor geen enkel gevaar. Inmiddels was Ajax na elf minuten vrij armoedig voetbal op voorsprong gekomen. Arbiter Roel van der Werff legde de bal op de stip nadat een Ajaxied zich zeer gewiekst over het been van Derek Prins liet vallen. Carlos Opoku pakte het cadeautje koelbloedig uit: 0-1. Zes minuten voor sluitingstijd werd het ook nog 0-2 toen invaller Kenneth Misa-Dansu uit een snel uitgevoerde counter raak schoot. Derek Prins tekende uit een zeer mooi uitgevoerde aanval nog wel voor 1-2, maar een punt zat er toch echt niet meer in. Een onnodige nederlaag tegen een aanmerkelijk professioneler en uitgekookter AJax, dat heel goed weet hoe je een scheidsrechter moet bespelen.  Voor ARC wacht nog een zwaar competitieslot.